miércoles, 20 de abril de 2011

SOBRE EL REPORTATGE PIG BUSSINES

Ahir vaig anar al CCCB per veure el reportatge i el posterior debat que es va generar i us passo a comentar el que crec que és més important a saber.

Hi havien:

Miren Etxerrazeta (Catedràtica emèrita d'Economía Aplicada-UAB i membre del Seminari d'economía Crítica TAIFA)

Lluís Vila (Veterinari i Enginyer Tècnic Agrícola especialista en ramadería ecològica)

Jordi Ventura (Ramader i Veterinari assesor d'explotacions porcines)

Lídia Senra (Representant del Sindicat Labrego Galego)

Ferran García (Veterinaris Sense Fronteres)

El debat va ser moderat per Gustavo Duch (Coordinador de la Revista Soberanía Alimentària, Biodiversidad y Culturas, www.soberaniaalimentaria.info)

Després del reportatge, va començar la taula rodona Miren Etxerrazeta donant la seva visió general de la situació, però per a mi, les dades més interessants varen ser les següents:

En Ferran García ens va comentar que, al vídeo, es parla d'una empresa que es diu Smithfield, i que aquí a Espanya es diu Campofrío. Per tant, allò que veieu al vídeo que fan a Smithfield, aquí ho fan els de Campofrío.

A més, va aportar les dades que el 50% de menjar agrícola importat es soja (evidentment tota trangènica) que serveix per alimentar porcs, vedells i gallines (i els seus corresponents ous). Escolteu el meu programa sobre soja i veureu les conseqüències, a més del fet de que sigui transgènic.

En Jordi Ventura va explicar que els antibiòtics estan prohibits per llei així com els promotors de creixement (substàncies per fer créixer l'animal més de presa).

De tota manera, Lluís Vila va contradir-lo explicant que s'havien fet proves en totes les granges convencionals i no convencionals (ecològiques) catalanes per veure si en alguna d'elles no s'havies utilitzat antibiòtics, i les úniques en les que no s'havien utilitzat eren en les ecològiques, que per cert, va explicar que a Catalunya només n'hi han set amb una mitjana de 15 truges per granja. Tenint en compte que, segons ens va explicar també, a Catalunya tenim 7.000.000 de porcs, feu els càlculs de comparativa ecològica i convencional vosaltres mateixos.

A més, aquests 7 mil.lions de porcs produeixen una quantitat de purins a Catalunya que omplirien 7.000 piscines olímpiques a l'any (i recordem que mengen soja transgènica, així que pensem amb la qualitat d'aquests purins també).

Així doncs, si som capaços de generar prou força entre tots els que estem convençuts d'una alimentació més sana i respectuosa amb el medi ambient, si les empreses veuen que hi ha mercat a nivell ecològic, tal i com ens deia en Lluís, poc a poc, les empreses convencionals faran al tomb cap a una alimentació més ecològica.

De fet, entre el públic es va comentar que al Regne Unit, ara és la gent que, majoritàriament, està reclamant  una alimentació ecològica en el seu país.

La força la fa la societat civil. I una societat civil ben informada, és molt poderosa.

En aquest sentit, des de el públic i Miren Etxerrazeta van demanar que siguem més actius en la participació a nivell europeu ja que és des de Europa que es decideixen moltes coses que a nivell de salut agro-alimentària ens afectan i molt.

No hay comentarios:

Publicar un comentario