domingo, 3 de abril de 2011

CÀNCER, OSTEOPORORIS, VITAMINA D, CALCI I ALTRES MINERALS

Segons publica el dia 30 de març el Diario Médico, sembla que una carència de vitamina D podria estar relacionat amb l'augment del risc de desenvolupar càncer, en especial per els càncers de colon, mama i pròstata, a més dels d'ovari i pulmó, d'acord amb la reunió sobre vitamina D i càncer celebrada a la Fundación Areces de Madrid.

Els estudis de l'Unitat de Recerca Clínica del Centre Mèdic de  l'Universitat de Boston indican que un mínim de 20 ng/ml de vitamina D asseguran una bona salut òsea, però per a la prevenció d'altres patologies seria necessari un mínim de 30 ng/ml.

Vitamina D

La vitamina D, també anomenada Ergocalciferol si es vitamina D2, o Colecalciferol si és D3, actua com una hormona, junt amb l'hormona paratiroidal i la calcitonina, regulant el metabolisme del calci (Ca) i el fòsfor (P).

Funcions

Abans es creia que aquesta hormona nomes  ens ajudava a formar i mantenir els ossos i dents. però avui en dia se sap que aquesta corre per tot l'organisme en forma de calcitriol unint-se a receptors ossis, musculars, cerebrals, mamaris, prostàtics, pulmonars, del teixit adipós, del sistemes digestiu i del sistema immunològic, el que "contribueix  (segons explica José Manuel Quesada, Cap de l'Unitat de Metabolisme Mineral de l'Hospital Reina Sofía de Córdoba) a produir substàncies com la catelicidina, un antibiótic natural que ens protegeix de le infeccions, per el que potencia la immunitat innata. Indueix una inhibició del creixement de  les cèl.lules tumorals, regula l'expressió de les proteines favorables a la normalitat, i actua com antiangiogénic (evita la formació dels vasos que nodreixen el tumor cancerigen). Disminueix la secreció de renina i l'activitat vascular per el que redueix el risc de hipertensió. Augmenta la secreció i sensibilitat a la insulina i en conjunt disminueix el risc cardiovascular de la síndrome metabòlica i de infart de miocardi", segons ha publicat el diari Nortecastilla.en a la seva secció de "Vida y ocio".

Fonts de vitamina D



  • La principal font prové del sol. Produeix vitamina D3 o Calciferol. Per mitjà de l'acció dels raigs ultraviolats sobre el teixit cel.lular subcutani, que col.laboran a fer que aquesta vitamina es pugui sintetitzar en la pell.  
  • El peix blau: els esquimals que no poden prendre el sol perquè no el tenen, adquireixen les seves dosis de vitamina D menjant greixos del peix, sobre tot del fetge. Aquesta es absorbida en forma de D2 o Ergosterol.
  • Els bolets.
  • La llet sencera i els seus greixos com ara la mantega, la crema i la nata també en posseeixen, però són pitjors els seus efectes secundaris, un d'ells l'acidificació de la sang i la pèrdua del calci ossi conseqüent a fi i efecte d'alcalinitzar la sang.




Calci (Ca), fòsfor (P) i magnesi (Mg)

Aquests són 3 minerals fonamentals per a la correcta formació òssia i evitar la temuda osteoporosis en les dones.

Mentre aquestes tenen la menstruació, aquesta te un paper protector contra l'osteoporosi ja que l'activitat estrogènica evita destrucció d'os, però un cop es deixa de tenir la regla, disminueix l'activitat estrogèica i es pateix pèrdua òssia.

Això, junt a l'inactivat que es dona a partit de determinades edats, fan que l'òs perdi fortalesa, ja que un altre forma d'evitar pèrdua de calci ossi és l'activitat física.

Així doncs, EL MÉS IMPORTANT PER NO PERDRE CALCI, ES EVITAR EL SEDENTARISME. A més, ingerir calci també serà important, sempre i quan sapiguem d'on extreure'l.

Per començar, hem de dir que el Ca s'absorbeix sempre que hi hagi poca quantitat de P ja que aquest impedeix la seva absorció intestinal en forma de fosfat. Però hem de saber també que un organisme sa no patirà alteracions en els seus óssos, independentment de si la ingesta de Ca és prou elevada o no ja que el ronyó evitarà la seva excreció i el retindrà per ser reabsorbit per el intestí.

Així doncs, el MÉS IMPORTANT és evitar que l'organisme elimini massa Ca a través del ronyó. I, quins són els aliments que augmenten aquesta eliminació?


  • El Sucre i els seus refinats (sucre blanc, pastes i pastissos molt ensucrats,..)
  • Un excés de proteïnes: a més carn, més osteoporosis. La llet també conté un alt contingut de proteïna animal no absorbible per el nostre organisme que provoca eliminació de Ca.
  • Evitar menjars molt salats i productes amb molt de sodi (Na).
  • Els complements de ferro.
  • Evitar oxalats (bledes, espinaques, remolatxa, fruits secs, té, cacau...)


I que millora l'absorció del Ca?


  • Evitar antiàcids
  • No prendre fibra dietètica en excés (salvat, goma guar...), ja que recordem que el calci s'absorbeix a nivell de budell prim i un excés de fibra eliminaría el Ca intestinal.
  • Evitar additius com el E-442, E-450 I E-338 a E-343 que es troben als embotits, formatges fosos, patates fregides, cremes làcties, postres de fruita enllaunada i begudes carbòniques (el diòxid de carboni que contenen poden precipitar el Ca intestinal), melmelades, cacau i xocolates, ja que contenen molts fosfats.
  • Ingerir greix de qualitat. Una bona idea es prendre oli d'oliva de primera premsada i l'oli de peix blau.
  • Ingerir fulles verdes. Contenen molt de Mg, mineral molt important per a la fixació del Ca als ossos.
  • Però si després de tot això que us explico, estem amoïnats per com ingerir Ca, hem de recordar primer que la millor absorció intestinal de Ca és la d'aquells aliments que tenen poca quantitat de fòsfor, o sigui, verdures i algues. A més, des de un punt de vista científic, ja s'ha demostrat que l'absorció de Ca vegetal és més bona que la de la llet en alguns casos com en la col.


Aliments rics en Ca i pobres en P

Alga hiziki
Alga wakame
Alga arame
Fulls de nab
Col risada
Ortigues
Dent de Lleó
Créixens
Brócolli

Altres recomanacions:


  • Tractar alteracions hormonals.
  • Tractar ronyons dèbils per millorar l'eliminació d'àcids metabòlics i la reabsorció de minerals.
  • Evitar una sobreestimulació suprarenal per estrès o estimulants i l'abús de corticoides.


    No hay comentarios:

    Publicar un comentario