jueves, 20 de octubre de 2011

FRUITS SECS: QUE NO ENGREIXEN, CARAI!!!!

"Són l'espurna de la vida, són un aliment viu i perfecte i contenen tots elements necessaris per a donar-nos vitalitat"

Paul
Pitchford (del llibre "Sanando con alimentos integrales")


Els fruits secs són llavors o fruits de diversos vegetals com ara les ametlles, les avellanes, els cacauets les nous, els pinyons, els festucs...



La seva composició nutricional, en general, és la següent:

Proteïnes: 20-25%
Greixos: 40-50% (del tipus insaturat i majoritàriament omega 6)
Hidrats de carboni: 10-20%
Minerals: magnesi (mg), calç (Ca), ferro (Fe) i Zinc (Zn).

Un dels problemes més habituals, és que poden ser de difícil digestió però això es sol.luciona amb el seu torrat i lleuger salat, a més de procurar mastegar-los molt bé.



Propietats

  • Són la millor font de vitamina E (1), per la qual cosa posseeixen una gran activitat com a protectora del sistema nerviós a més d'ésser un potent antioxidant (2) immunoestimulant (augmenta les defenses de l'organisme enfront de tot tipus de malalties).
  • Disminueix els nivells de colesterol en sang (escolteu el programa dedicat al colesterol http://www.ajrubi.cat/radiorubi/radiotv/salt.php?codi=2007 ).
  • Disminueix el pes corporal (L'Únic fruit sec que sembla que engreixa és l'oli de cacauet. (3).
  • Són molt recomanables per a persones primes, seques i nervioses ja que ajuden a assentar.

Característiques d'alguns fruits secs en particular
  • Llavors de sèsam: augmenta el Ca (sobretot el negre), Fe i Mg.
  • Llavors de carbassa: tenen una gran quantitat de Zn, el que fa que siguin un gran regulador hormonal. En els homes de mitjana edat són especialment interessants ja que disminueixen la inflamació de la próstata essent un protector de càncer de la mateixa.
  • Llavors de girasol: són les famoses pipes. Posseeixen gran quantitat de vitamina E i d'àcids greixos omega 6. És molt important tenir en compte que les pipes de bossa salades tenen el problema de tenir gran quantitat de sal, amb el perill que això suposa. Una millor opció són les que en diuen "aiguasal".
  • Llavors d'ametlles: poseeiexen gran quantitat de Ca, vitamina E i ajudan a fluïdificar les mucositats pulmonars (les blanques crues).
  • Nous: són especialment interessants ja que diversos estudis han demostrat la seva capacitat única de flexibilitzar les artèries en cas d'arteriosclerosi a més de prevenir tota mena de patología cardiovascular (4).

PER QUÈ NO ENGREIXEN ELS FRUITS SECS????

Són ja molts els estudis que així ho demostren, però em baso amb el interessantíssim treball que va realitzar Patricia Casas Agustennch com a tesina final de carrera per a l'Universitat Rovira i Virgili de Tarragona l'any 2010. En aquesa tesina es destaquen diversos punts com ara:

1. Els fruits secs poden tenir un efecte saciant, de tal manera que disminueix la gana i la necessitat de consumir altres aliments. A mes, són d'elevada densitat, contenen gran quantitat de fibra i proteïnes i poseeiexen un baix índex glucémic (l'índex glucémic és la capacitat d'un aliment d'augmentar els nivells de sucre en sang de forma ràpida, fent que augmenti la quantitat de insulina en sang, el que fa que el sucre s'introdueixi a les cèl.lules en forma de greix, i els fruits secs fan que no hi hagi molta quantitat de sucre en sang, més aviat el disminueixen) Per un altre cantó, el fet de que hi hagin gran quantitat de lípids en el budell prim provoca un increment de la secreció de diverses hormones, així com la colescitoquinina, un pèptid similar al glucagó tipus I (5), que s'associen a una major sensació de sacietat.

2. Sembla que l'absorció dels fruits secs és incomplerta, per la qual cosa, les femtes són riques del seu contingut greixós, per la qual cosa, la major part de greixos no s'ingereixen. A més, sembla clar també que el fet de menjar fruits secs obligui a la persona que en menja a ingerir major quanttat d'aport energétic (sobretot en forma de hidrats de carboni també anomenats sucres) per a mantenir estable el pes corporal.

3. El consum de greix insaturat produeix una major termogènesi (formació de calor) induïda per la dieta, una major oxidació dels greixos i una menor acumulació de greix corporal que el greix saturat (aquell que prové de les carns). Per el que sembla, podria regular el gen encarregat del consum d'oxigen total fent que aquest augmenti produint una major pèrdua de pes.

Per tots aquests motius us animo a que mengeu força fruits secs, però amb moderació, ja que poen ser indigestos, tal i com us deia. I a poder ser de casa nostre!!!
I el proper dijous 27 parlarem d'això a Radio Rubí en el meu espai "Bienestar Oriental & Otras hierbas", dins el programa d'Anna Riera "Déjame contarte".
(1) La vitamina E és una viamina liposoluble (que es troba dins els greixos) també coneguda com a tocoferol. Te funcions molt importants com ara ésser un factor d'antiesterilitat, necessari per el correcte funcionament del sistema nmune, és antiagregant plaquetari (evita que la sang es coaguli) i és antiinflamatòria. A més, i molt interessant en els casos de homes i dones que presentant esterilitat, te la capacitat de produir cèl.lules genitals tant masculines (esperma) com femenines (óvuls). Afegir que la millor font vegetal de vitamina E és l'oli de llavor de blat.

(2) El fet de respirar fa que el cos s'oxigeni i produeixi oxidacions internes al cos, al que fa que el cos es degradi més de pressa (pensa en el ferro en contacte amb l'aire què li passa). Un aliment antioxidant és aquell que evita que L'oxigen respirat ens cremi massa.

(3) Coelho SB, de Sales RL, Iyer SS, et al. Effects of peanut oil load on
energy expenditure, body composition, lipid profile, and appetite in
lean and overweight adults. Nutrition. 2006;22:585–592.

(4) Good, David MD, Lavie, Carl J MD, Ventura, Héctor O. MD. Dietary intake of nuts and cardiovascular prognosis. The Oschner Journal 9:32-36, 2009.

(5) El glucagó és una hormona formada al pàncreas que te la capacitat de transformar el sucre guardat en el fetge en sucre útil que va al torret sanguini. Al passar aquest sucre al torrent sanguini, la persona te sensació de sacietat i li disminueix la gana.

No hay comentarios:

Publicar un comentario