lunes, 28 de noviembre de 2011

LES VITAMINES


El mot vitamina prové de les paraules "vita" més "amina".i va ser acunyat per un polac de nom Casimir Funk, al 1912


Les vitamines són elements essencials per el nostre organisme, o sigui, que l'organisme no les pot formar i les ha de ingerir a través de la dieta, a excepció de la vitamina D, que es forma gràcies al contacte de la pell amb el sol (d'aquest tema ja en parlarem en un altre article).

CLASSIFICACIÓ

Podem classificar les vitamines en dos grans grups de vitamines: les hidrosolubles i les liposolubles.
Les vitamines hidrosolubles són aquelles que es dissolen en aigua  són les del grup B i la C. Per tant, molt de compte quant bullim verdures, que són riques en vitamina C ja que si s'estàn massa estona, aquesta i els minerals passan a l'aigua.

Consells per evitar pèrdua de vitamines hidrosolubles
  • Tallar la verdura en trossos grans
  • No deixar en remull
  • No afegir sal (fa que surtin les vitamines a l'exterior)
  • Deixar bullir l'aigua primer.
  • La cocció ideal és al vapor.
Les vitamines liposolubles són aquelles que es dissolen en greix i són l'A, D, E i la K. Es troben majoritàriament en carns, greixos i olis de primera pressió en fred.

NECESSITATS DE VITAMINES

En una dieta variada no hi hauría d'haver-hi cap mancança de vitamines. El més important és saber que fa que les necessitats de vitamines augmentin, i aquestes augmentan quan:
  1. Fem una alimentació fonamentalment d'aliments refinats. S'han d'evitar els aliments processats.
  2. Per un augment de ingesta de tòxics i medicació (aspirines, anticonceptius, antibiòtics, anticoagulants)
  3. Augment de ingesta de estimulants (café, cola, te).
  4. Patim d'estrés.
  5. Fem esport de competició.
  6. Ingerim diurètics i laxants.
  7. Patim enfermetats autoinmunes (p.e artritis reumatoide) o infeccions.
  8. Prenem massa el sol.
  9. Estem sota contaminació ambiental.
  10. Estem sota la influència de radiacions.
  11. Ingerim olis recremat i brassejats.
FUNCIONS I FONTS DE LES VITAMINES

Vitamines liposolubles

Vitamina A

És  una vitamina molt antioxidant, o sigui, evita l'envelliment prematur




A més, és molt important per a gaudir d'una correcta visió i un bon creixement ossi


És un potent antioxidant que fa sinèrgia (es complementan) amb la vitamina E.

La trobem en:


Algues nori 




Pastanagues



Espinacs



Carbassa
Mango


Melò 




Peix Blau



Formatge curat

Ous

Vitamina D (cliqueu aquí)

Vitamina E

És coneguda també com "tocoferol", donada la seva relació amb el sistema reproductor, ja que és una vitamina de reconegut factor d'antiesterilitat.

A més, és molt important per el bon funcionament del sistema immunitari, del que varem parlar fa poc, és antiagragant plaquetari (evita que la sang es coaguli), és antiinflamatòria i produeix cèl.lules genitals, tant masculines com femenines.

Esperma intentant fecundar un òvul

Les fonts més riques en vitamina E són:

Oli de llavor de blat

Fruits secs

Cereals integrals

Els olis refinats NO TENEN vitamina E..

Per aprofitar al màxim el poder d'aquesta vitamina, s'ha d'ingerir entre menjades, ja que és necessari la participació de la vesícula biliar.

Vitamina K

És una vitamina necessària per evitar hemorràgies.


La podem trobar en:
Col


Espinacs

Nab

Cols de Brusel.les

Coliflor

Endivia

 
Alfalfa

Kiwi
Panses


Llegums


Vitamines hidrosolubles

És molt important destacar la seva importància com a elements desintoxicants hepàtics.

Vitamina C

Les seves funcions principals són:
  • Millorar l'absorció del ferro dels nutrients..
  • Desintoxicar el fetge.
Els aliments amb major quantitat de vitamina C, per ordre de quantitat de més gran a menys són:

Roser salvatge ("escaramujo"). Conté uns 2.000 mg/100 gr.


Acerola. Conté 1678 mg/100 gr.


Xile. Conté 243 mg/100 gr.


Pebrot vermell. Conté 190 mg./100 gr.


Groseller negre. Conté 181 mg/100 gr.

Brocolli. Conté 93,2 mg/100 gr.


Cols de Brusel.les. Contenen 85 mg./100 gr.

Cibulet o porradell. Conté 58.1 mg./100 gr.

Finalment, i en contra del que tothom es pensa tenim els cítrics (taronges i llimones).

Taronges, llimones i llimes. Contenen 53.2 mg./100 gr.

Vitamines del grup B

B1, B2, B3, B5 i B6

El seu dédicit afectarà al sistema cardiovascular i nerviòs.

Les podem trobar en:

Llavor de blat

Llevat de cervessa

 
Fruits secs.
Cereals integrals.
B6, B9, B12

Mai han de faltar en les embaraçades.


Es troben en:


Llevat de blat.

Fruits secs.

2 comentarios: