viernes, 25 de marzo de 2011

QUÈ HEM DE MENJAR?

L'ésser humà és un ésser omnívor, o sigui, pot menjar de tot (carn, peix, ous fruites, verdures, llegums i fruits secs). Per tant podem i hem de menjar de tot i de forma variada.

Però per poder respondre a aquesta pregunta amb més exactitud, el millor és veure de què ens ha dotat la natura per menjar, per tant,  hem de veure la nostra dentadura.




L'ésser humà posseeix 32 peces dentàries, de les quals 4 serveixen per mossegar i esgarrar (els canins), a la part del davant 8 per tallar i trossejar (els incisius), i els 20 restants els fem servir per a mole aliments com els grans, fruits secs, llavors i arrels dures.

Per tant: 1/8 part de la dieta serà per carn, peix i ous.
                 2/8 parts per fruites i verdures
                 3/8 parts per cereals, grans i llegums


Dit això, hem de veure també al grup de persones. És a dir, segons el grup d'edat a que hem d'alimentar, les necessitats varien i s'han d'adaptar a les seves circumstàncies.

A més, també haurem d'adaptar aquesta alimentació segons la naturalesa de cadascuna de les persones (segons sigui fredolica, calorosa, que estigui dèbil, que sigui molt forta, que es posi malalt o malalta sovint...) per poder personalitzar aquesta.

Un altre aspecte molt important per saber que hem de menjar, és saber quins són els aliments del nostre entorn i en quina estació creixen, ja que així podem aprofitar al màxim totes les seves característiques nutricionals, a l'hora que, la natura, ens proveeix sempre en cada moment d'allò que ens convé més.

En línies generals, direm que:

Primavera

En la primavera, moment en que la natura creix i està més exuberant, en l'organisme humà és el moment de fer una depuració hepàtica i de la  vesícula biliar. Els aliments més adequats serien aquells de fulles verdes amb abundants quantitats de cloro-fila.

Les fruites i verdures més adequades són: api, carxofes (1), espinaques, coliflor, cols de Brussel·les, endívies, enciam, escarola, espàrrecs, patata nova, mongeta verda, primeres pastanagues, faves i cogombres. Les fruites més adequades seran taronges, mandarines, fresos i primeres cireres.

Estiu

A l'estiu, en que comenta el calor i necessitem refrescar el nostre organisme a més de que també seria molt adequat depurar-lo, especialment el sistema circulatori. A més, és molt important també purificar i refrescar la sang.

És important tenir en compte també la necessitat de menjar lleuger, ja que és una època que aprofitem per  bellugar-nos molt, i per tant no són convenients menjars que ens congestionin (menjars pesats amb molta proteïna animal).

Són per tant convenients aliments molt refrescants però no freds amb molts enciams i fruites. Aquestes són: carxofes, coliflor (2), espàrrecs, faves, mongeta verda, cogombre, escaroles, enciam, pèsols, pebrot, tomàquet, albergínies, espinacs i api. I de fruita tenim fressons, cireres, préssecs, albercocs, atmetlles, peres de Sant Joan, figues, melons, sandies, pomes, peres, avellanes, raïm i prunes.



Tardor

A la tardor comenta a venir el fred de nou i és l'època de refredats i és el moment de purificar els pulmons i tonificar el sistema immune.

Hem d'evitar els aliments secs i la nostre hidratació hauria de venir fonamentalment de caldos vegetals calents.

Les verdures que tenim en aquest moment són: mongeta verda, albergínia, pebrot, tomàquet, cogombre, api, espinaques, cols de Brussel.les, i especialment la carbassa i els bolets. Les fruites és caracteritzen per pomes, peres, préssecs, figues, avellanes, raïm, prunes, meló, taronges, mandarines i especialment castanyes i moniatos.

Hivern

Finalment, tenim l'hivern, moment en que comencen els freds rigorosos i és un moment de recolliment, enfortir i guardar.

S'han de menjar aliments que ens calen-te'n i són molt recomanables els caldos calents amb una mica de gingebre.

Les verdures típiques d'aquest període són: cols de Brussel·les, coliflor, pebrots, mongeta verda, api, escarola, carbassa, bolets, carxofes, espinaques, endívia i enciam.  I les fruites típiques d'aquesta època són taronges, mandarines, plàtans, raïm, pera, poma i pinya.

Aquest és un recull, generalitzant, de com ha de ser la nostre dieta en els diferents períodes de l'any, però recordem que, depenent de les característiques personals de cadascú, aquestes recomanacions generals s'hauran d'ajustar.

Per acabar, i a fi i efecte d'aprofitar al màxim aquestes propietats, utilitzeu sempre aliments d'origen ecològic

(1)   BUNDY R, WALKER AF, MIDDLETON RW, WALLIS C, SIMPSON HCArtichoke leaf extract (Cynara scolymus) reduces plasma cholesterol in otherwise healthy hypercholesterolemic adults: a randomized, double blind placebo controlled trial. Phytomedicine. 2008 Sep;15(9):668-75.

MICCADEI S, DI VENERE D, CARDINALI A, ROMANO F, DURAZZO A, FODDAI MS, FRAIOLI R, MOBARHAN S, MAIANI G. Antioxidative and apoptotic properties of polyphenolic extracts from edible part of artichoke (Cynara scolymus L.) on cultured rat hepatocytes and on human hepatoma cells. Nutr Cancer. 2008 Mar-Apr;60(2):276-83

(2)   ROSE P, HUANG Q, ONG CN, WHITEMAN M Broccoli and watercress suppress matrix metalloproteinase-9
activity and invasiveness of human MDA-MB-231 breast cancer cells. Toxicol Appl Pharmacol. 2005 Dec 1;209(2):105-13. Epub 2005 Jun 13

No hay comentarios:

Publicar un comentario